Çatı Yapımı İncelikleri | İstanbul Çatı Yapım Uzmanı Açıklıyor!
Yapıların üst kısımlarını doğanın yıpratıcı etkilerinden korumak amacıyla yapılan, aynı zamanda ısı yalıtımına yarayan yapılara çatı denir. İnşaat sektörünün gelişmesi ile çok çeşitli yapı çeşitlerine bağlı olarak değişik tarz, malzeme ve estetik görünümde çatı çeşitleri de geliştirildi.
Çatı yapımında çok ciddi bir mühendislik süreci bulunmaktadır. Çünkü çatıların kar veya rüzgarın neden olduğu yükleri taşıması, dışarıdan gelen yağmur veya kar sularını bina içerisine almadan binadan uzaklaştıracak şekilde tasarımının ve inşasının yapılması gereklidir. Ayrıca dikkat edilecek hususlar arasında sadece mevsimsel koşullar değil; coğrafi koşullar da çatı yapımı sürecine etki etmektedir. Coğrafi durumlar çatının eğitime, şekline ve boyutuna verilecek şeklin belirleyicisi olabilmektedir.
Örnek: İstanbul’da çatı yapımı genellikle orta eğimli tercih edilmektedir. İstanbul’da çatı yapımı konusunda 18.yılı aşkın deneyimi olan Elit Yapı İzolasyon’dan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çatı yaptırmak, bilgi veya teklif almak için irtibat:
0216 367 25 25
Çatı Yapımında Kullanılan Malzemeler
- Ahşap
- Çelik
- Beton
gibi inşaat malzemeleri kullanılmaktadır. Ancak çoğunlukla çatı malzemesi olarak ahşap malzemeler kullanılmaktadır. Kullanılan yapı malzemesi çatı yapım aşamaları süreçlerini ve fiyatlarını etkiler.
Çatı Çeşitleri Nelerdir
Çatılar genel olarak yapıldıkları malzemeler yanında eğimleri ve eğilimlerine göre çeşitlendirilirler. Yapı sektöründe çatı yapımında kullanılan malzemeler çelik, beton ve en fazla olarak da ahşaptır. En fazla kullanılan ahşap yapı malzemesi çatı özelliklerine kısaca bir göz atalım.
Ahşap Çatı Yapımı Özellikleri Nelerdir
Genellikle ahşap, betonarme veya kagir binalar üzerine uygulanmaktadır. İstanbul’da çatı yapımı için binalarda genellikle ahşap iskelet tercih ediliyor. Bu tarz çatıların makasları ve tüm eğimli yüzeyleri ahşap malzemelerden yapıldığı için ahşap çatılar olarak anılır. Ancak ahşap malzemelerin değişen maliyeti, çatı yapımı maliyeti sürecinde birbirinden farklı fiyatların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Fiyat teklifi almak için İstanbul’un çatı uzmanı Elit Yapı’yı arayabilirsiniz.
Bilgi veya teklif almak için irtibat:
0216 367 25 25
Ahşap çatı yapımı çeşitleri şu şekildedir;
- Oturma Ahşap Çatılar
- Mertekli Çatılar
- Asma Çatılar
Oturtma Ahşap Çatılar
Oturtma ahşap çatılarda, çatı makası yükü dar bir açıklık ile dış duvarlara ya da bölmelerin duvarlarına veya betonarme plaklara doğru iletmektedir. Bu tür ahşap çatı yapımı inşasında çatılar taşıyıcı kirişlere, duvar veya betonarme bir döşemeye gelecek şekilde oturtulur. Yani oturma çatılar yüklerini bu makaslar aracılığı ile duvar, kiriş veya betonarmeye aktarır.
Çatının makasları 2 ile 4 metre aralıklar ile yerleştirilir. Ayrıca makasların üzerine de eğilimli kısmın yükünü taşıyacak olan aşık isimli yapı parçaları konulur. Aşıkların arasındaki mesafe ise 2 ile 3 metre arasında olur. Bu tarz ahşap çatı yapımı sürecinde aşıkları da desteklemek yanında çatının yan taraftan gelecek basınçlara dayanıklılığını arttırmak için göğüsleme ismi verilen yapı elemanları da kullanılmaktadır. Göğüslemeler 45 derece eğimle çakılmakta ve uzunlukları 100 ile 140 cm arası olmaktadır.
Mertekli Çatılar
Ahşap çatı yapı çeşitleri arasında olan bir diğer inşaat şekli mertekli çatılardır. Mertekli çatılar boyu ve genişliği 4 metreden az olan beşik tarzı çatılardır. Bu tarz çatıların yapımı aşamasında mertek aralıkları 40 ile 90 cm olarak yapılabilinmektedir.
Asma Çatılar
Bir diğer ahşap çatı çeşidi ise asma çatılardır. Asma çatı yapımında çatının makasları kirişlere ya da yükü taşıyan bölmelerin duvarları üzerlerine bindirilir. Yani oturma çatılardan farklı olarak çatının yükü betonarme döşemeye bindirilmez. Bu tarz çatıların inşasında çatının tüm elemanları alttan bakıldığına açık bir şekilde görülebilinir.
Asma çatılar ile oturma çatılar arasındaki en büyük fark çatının yükünü yan taraflardaki mesnetlere aktaran yanlama ve gergi yapı elemanlarının kullanılmış olmasıdır. Asma çatıların düşüm noktalarında en önemli kısım çubuk eksenlerinin aynı noktada kesişmesi gerekliliğidir. Bu birleşmeler bulon veya lama ismi verilen bağlama demirleri ile de takviye edilirler. Asma çatıların yanlama, göğüsleme, gergi ve diyagonalleri bir bütün olarak basınç kuvvetine karşı çalışır. Bunun yanında bırakma kirişi, askı ve kuşaklar ise asma çatıda olacak çekme kuvvetine karşı çalışmaktadır.
Çelik ve Betonarme Çatılar
Yapı malzemesi olarak çeliğin gerilmeye karşı olan dayanıklılığı çatılarda çelik kullanımını da arttıran bir unsurdur. Çelik çatı yapımı inşasında çatı makasları blon, perçin ve kaynak ile birleştirilir.
Çatı inşasında kullanılan bir diğer malzeme de betonarmedir. Betonarme yapıları üstten gelecek olan etmenlere karşı korumaktadır. Betonun sağlam ve dayanıklı olması yanında estetik açıdan da genel olarak depo, garaj, spor salonları, cami, gösteri ve alışveriş merkezleri gibi binalarda bu tarz çatılar kullanılır.
Betonarme çatılarda betonarme çerçeve genel olarak kabuk veya kemer şeklinde inşa edilmektedir. Eğimleri yüzde 1 veya 2 olan betonarme çatılara teras çatı ismi verilmektedir. Teraslar genel olarak yapıyı dış etmenlere karsı koruyacak şekilde inşa edilir. Yani terasa gelen kar veya yağmur suyu bu eğim vasıtası ile toplanır ve oluklar aracılığı ile uzaklaştırılır.
Eğimlerine Göre Çatı Çeşitleri
Ayrıca çatılar eğilimli yüzeylerine bağlı olarak da farklı isimler almaktadır. Çatının eğilimli yüzeyinin ne şekilde olacağı mimari tasarımına kullanım amacına ve yapının genel planına bağlı olarak değişmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sundurma çatı,
- Beşik çatı,
- Kırma çatı,
- Mansard çatı,
- Fenerli çatı,
- Kombine (kelebek) çatı,
- Testere dişli (set) çatı,
- Kanatlı çatı,
- Kule çatı,
- Kubbe çatı
- Silindir çatıları
- Çatı tipleri hakkında daha fazla bilgi almak için çatı uygulamaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Çatı Yapımı Maliyeti Konusunda Merak Edilenler
Çatı yapımında dikkat edilecek hususlar, çatının malzemesi veya şekli ne olursa olsun birbirine benzemekte ve yapının dayanıklılığı için kritik önem arz etmektedir.
Çatı yapımı, inşaatların en önemli kısımlarından biridir. Binanın estetik görünümü kadar dayanıklı olmasını da sağlayan bir unsurdur. Çatı yapımı fiyatları bu konuda uzman ve bilgili bir kişi tarafından verilmelidir. Çünkü yapının incelenmesi ve gerekli mühendislik hesaplamalarının yapılması zorunludur.
Çatı maliyetlerinde birçok unsur dikkate alınmalıdır. Kaç metrekare olacağından binanın dış cephesinin ve alt yapının durumu, mevsim ve coğrafi koşullar gibi her türlü faktör etki etmektedir. Doğru ve uygun bir çatı yapımı fiyatları için uzman kişiler ile çalışılması bu sebeple çok önemlidir.
Çatı inşası, yeni inşa edilen binalar kadar eski binalar içinde geçerli olabilmektedir. Özellikle de eski binalarda çatı tamiratı tecrübeli ustalar tarafından yapılması önemlidir. Unutulmamalıdır ki tecrübeli ustalar ile dayanıklı çatılar inşa ederler. Bu açıdan tüm çatı tamirlerinde rastgele seçilen firma veya ustalara güvenilmemelidir. Köklü, yaptığı işler ile referans veren, deneyimli ve tecrübeli firmalar ile çalışılması önemlidir.
Ayrıca çatıların inşası sırasında yalıtım önemli bir unsurdur. Yalıtım için kullanılacak olan cam yünleri ısı yalıtımını yapan önemli yapı malzemeleridir. İyi yapılmış bir çatı yalıtımı binayı kışın soğuktan yazın ise aşırı sıcaktan korur. Çatı ısı yalıtımının olması yapının ömrünü uzatacaktır. İstanbul çatı yapımı ustası Elit Yapı‘dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
0216 367 25 25
- 13 Eylül 2017
- ısı yalıtım
- SEO
- Yorum yapılmamış